Lovagi tornaLovagi torna


Arany János Toldi című elbeszélő költeményén keresztül a 6. évfolyamosok megismerkedtek a lovagkorral, az akkori szokásokkal, viselettel, harci eszközökkel stb. Eme  tudásukat átültetve gyakorlatban is kipróbálhatták, megtapasztalhatták, hogyan éltek az akkori emberek, urak, lovagok, vagyis a vár népe.

A lovagi torna napján vendégül láttuk a Dimbes-Dombos Óvodába járó gyermekeket, akik királylányokként és lovagokként látogatták meg a rendezvényt.

A Pusztazámori Tagiskola 4. osztályosai is tiszteletüket tették a tornán.

A műsor színvonalát emelte, hogy a Művészeti Iskola növendékei reneszánsz zenével fokozták a hangulatot.

Vendégeink voltak a Disódi Történelmi Bajvívók, akiknek köszönhetően mindenki a lovagkorban érezhette magát. Bemutatták az akkori fegyvereket, párbajoztak egymással, korhű öltözéket viseltek.

A vár népének bevonulása után lovagjaink esküt tettek a várúr és annak népe előtt, hogy védelmezik az elesetteket, megvédik a gyengébbeket, harcolnak az igazságért. Ezek után a próbatételek következtek, ahol a lovagoknak lóháton kellett egy hosszú rúddal karikát leemelniük, kardforgatásban bemutathatták gyorsaságukat, a mocsárjárásban jó egyensúlyérzéküket, majd a hétfejű sárkánnyal is megküzdöttek. Apródjaik is bőven kaptak feladatokat.
A vásári kavalkád sem maradhatott el, ahol cserekereskedelmet folytattak, árultak, jöttek-mentek.

Délben mindenkit finom fejedelmi lakoma várt, volt nagy evés-ivás, vigadalom.

A rendezvény fő célja a pozitív önkép kialakulásához való hozzásegítés, a helyes viselkedés kialakítása, társaik megbecsülése, a megpróbáltatásokon való közös részvétel, a közösségben való aktív cselekvés, a kulturális örökség megbecsülése.

A lovagi torna a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával valósult meg.

Kovács Ferencné, Szabó Nelli és Tárczy Alica

 

 

A lovagi torna képekben az alábbi linken tekinthető meg:

http://iskola.soskut.hu/?module=images&action=img_gallery&fname=LOVAGI_TORNA_2019&inframe=1&first=1